Co warto zjeść odwiedzając nowy kraj 

Każdy kraj posiada własną kulture oraz tradycje. Jednym z bardzo ważnych czynników tworzących kulture kraju jest kuchnia, dlatego odwiedzając nowy kraj powinniśmy spróbować potraw które są tam najpopularniewjszse.




KUCHNIA
1. GRECJI 


Co koniecznie spróbować odwiedzając Grecjie








   
 
1. FETA- wszystkim znany ser wywodzący się z Grecji. w polsce możemy znaleść wiele zamienników lecz prawdziwuy ser feta zjemy tylko w grecji


2. drugim bardzo smacznym popularnym daniem obiadowym w grecji jest SZASZŁYK z kurczaka lub wieprzowiny podawany z tzacyki, frytkami, warzywami oraz plackami z maki przypawami.
1 delikatny podobny do ciasta francuskiego speciał jest bazą większości greckich deserów. Ciasto jest chgrupiące, ale nistety podobnie do ciasta francuskiego bardzo tłuste.

2. TURCJ


baklawa to słodka przekąska. warstwy cienkiego ciasta oddzielone masłem nadziewana posiekanymi orzechami włoskimik pistacjami oraz cynamonem. calość oblana jest miodem
luchmakun tradycyjna potrawa nazywana czesto turecką pizza. cienkie ciasto z miesem jagniecym pomidorami oraz swierzymi warzywami podwana z sokiem z cytryny w turcji uznawana jest z fast-food dlatego mozna kuoic ja prwie wszedzie a takze zobaczyc wiele mlodych ludzi jadzacych w rzewwie na lkucnch



BUŁGARII



BANICA

to tradycyjne bułgarskie danie w formie placka z ciasta kori. Ciasto z mąki i oleju przekłada się białym serem i piecze sie w piecu.
SZOPSKA SAŁATKA
charakterystyczny dla kuchni bułgarskeij rodzaj sałatki przyrzadzonej z ogórków,pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera szopskeigo( ser owczy )
AJRAN
Długowieczność, smukła sylwetka, piękna cera, niepowtarzalny smak, idealna potrawa dla gości to właśnie ajran czyli połąćzenie jogurtu z wodsa i solą.










HISZPANI

przepyszna potrawa hiszpańśka  pochodząca z walencji i występująca w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym. W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np.owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw.Zazwyczaj jada się ją na obiad – uznawana jest za danie zbyt ciężkostrawne na wieczorny posiłek. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym ją przygotowano. Często paella przygotowywana jest na wolnym powietrzu.

CHURROS
Najpopularniejszym hiszpańskim przysmakiem w Hiszpani są churros ale hiszpanie czesto jadają rówież owoce



powrót do strony głównej