1. FETA- wszystkim znany
ser wywodzący się z Grecji. w polsce możemy
znaleść wiele zamienników lecz prawdziwuy ser feta zjemy
tylko w
grecji 2. drugim bardzo smacznym popularnym daniem obiadowym w grecji jest SZASZŁYK z kurczaka lub wieprzowiny podawany z tzacyki, frytkami, warzywami oraz plackami z maki przypawami. |
|
1 delikatny podobny do ciasta francuskiego speciał jest bazą większości greckich deserów. Ciasto jest chgrupiące, ale nistety podobnie do ciasta francuskiego bardzo tłuste. |
|
baklawa to słodka przekąska. warstwy cienkiego ciasta oddzielone masłem nadziewana posiekanymi orzechami włoskimik pistacjami oraz cynamonem. calość oblana jest miodem |
luchmakun tradycyjna potrawa nazywana czesto turecką pizza. cienkie ciasto z miesem jagniecym pomidorami oraz swierzymi warzywami podwana z sokiem z cytryny w turcji uznawana jest z fast-food dlatego mozna kuoic ja prwie wszedzie a takze zobaczyc wiele mlodych ludzi jadzacych w rzewwie na lkucnch |
BANICA to tradycyjne bułgarskie danie w formie placka z ciasta kori. Ciasto z mąki i oleju przekłada się białym serem i piecze sie w piecu. |
|
SZOPSKA SAŁATKA charakterystyczny dla kuchni bułgarskeij rodzaj sałatki przyrzadzonej z ogórków,pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera szopskeigo( ser owczy ) |
|
AJRAN Długowieczność, smukła sylwetka, piękna cera, niepowtarzalny smak, idealna potrawa dla gości to właśnie ajran czyli połąćzenie jogurtu z wodsa i solą. |
przepyszna potrawa hiszpańśka pochodząca
z walencji
i występująca w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na
ryżu z dodatkiem szafranu,
podsmażanym i gotowanym. W zależności od
odmiany, paella może ponadto
zawierać kawałki np.owoców morza, mięsa królika,
drobiu i różnych
warzyw.Zazwyczaj jada się ją na obiad – uznawana jest za
danie zbyt
ciężkostrawne na wieczorny posiłek. Paella powinna
być spożywana
bezpośrednio z naczynia, w którym ją przygotowano.
Często paella przygotowywana jest na wolnym powietrzu. |
|
CHURROS Najpopularniejszym hiszpańskim przysmakiem w Hiszpani są churros ale hiszpanie czesto jadają rówież owoce |